Kokosowe curry z krewetkami
Delikatne w smaku, choć z odrobiną pikanterii. Jak zwykle zrobione w domowej kuchni, bez specjalnego kombinowania. Krewetki można kupić niemal w każdym większym supermarkecie. Czy będą świeże, czy mrożone to nie ma znaczenia. W obu przypadkach danie będzie smakować równie pysznie! Można zamiast krewetek użyć kurczaka. Przepis znajdziecie klikając TUTAJ, albo zrobić curry w wersji wegetariańskiej z kalafiora i batatów - przepis znajdziecie klikając TUTAJ.
- 2 łyżki średnio ostrej pasty curry
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 średnia cebula, pokrojona w półplasterki
- 1 pomarańczowa lub żółta papryka, pokrojona na nieregularne
kawałki
- 3 duże dojrzałe pomidory, bez skórki pokrojone na ćwiartki
- 200 ml półtłustego mleka kokosowego
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 100 g małych listków szpinaku (baby szpinak)
- 200 g obranych krewetek (rozmrożonych jeżeli były mrożone)
Na dużą, nieprzywierającą patelnię wyłożyć pastę curry, 1
łyżkę wody, cebulę, paprykę i dusić na małym ogniu przez 4-5 min, aż cebula
zmięknie.
Dodać pomidory, wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gotować na
wolnym ogniu przez około 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aby pomidory
zmiękły zachowując swój kształt.
Wymieszać skrobię kukurydzianą z 1 łyżką wody, wlać do sosu
kokosowego i gotować, aż sos zgęstnieje cały czas mieszając.
Wmieszać na patelni krewetki i szpinak i gotować 2 -3
minuty, aż szpinak będzie miękki a krewetki będą gorące (jeżeli były już wcześniej ugotowane)
albo staną się różowe jeżeli zostały użyte surowe krewetki.
Podawać curry z małą porcją świeżo ugotowanego ryżu.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz