Piotrosz, Paszczak, Zeus Faber, John Dory, Ryba św. Piotra - nie ważne jak się nazywa, ważne, że jest pyszna!

Piotrosz inaczej Paszczak (Zeus Faber), po angielsku: John Dory albo Ryba Świętego Piotra to gatunek ryby z rodziny piotroszowatych (Zeidae). Żyje samotnie zwykle na głębokościach do 200 m. Zjada małe ryby i głowonogi. 

Poławiany jest przypadkowo, głównie przy okazji połowów sardynek i szprotek. Rzadkość w połowach stanowczo odzwierciedla się w cenie!!! Tani to on nie jest, ale za to wybornie smaczny! Jak zwykle kupiliśmy ryby w sklepie rybnym Dorada.

Po obu stronach ciała znajduje się okrągła czarna plama, często obramowana żółtym paskiem. Legenda mówi, że duże wyraźne czarne plamy na bokach ryby są odciskami palców Świętego Piotra, który złowił ją na polecenie Chrystusa, aby wydobyć jej z pyska złotą monetę. Jest jedną z najsmaczniejszych ryb o bardzo delikatnym, bardzo białym i ścisłym mięsie. Płetwę grzbietową należy odciąć nożyczkami, aby się nie skaleczyć. Mięso jest białe, sprężyste i smaczne, a ponieważ jest też bardzo delikatne zaleca się przyrządzać je w skórze, aby uniknąć uszkodzeń, a przed grillowaniem należy owinąć rybę w folię aluminiową. 

Z tą legendą to chyba jednak "lipa" skoro piotrosz jest rybą morską a apostołowie mieli łowić w jeziorze. 🙃 Ale co tam.... 

Z innych ciekawostek znalezionych w Internetach. Więc kiedy ludzie chcą wiedzieć, co się dzieje, lub chcą poznać najnowsze „plotki” pytają, kim jest John Dory: "What's the John Dory? John Dory is a fish found in Sydney Harbour and it's great grilled with lemon and pepper, or deep-fried. It also rhymes with story. So when people want to know what's going on, or they're requesting the "goss" (gossip), they ask what the John Dory is". 


Rys. ściągnięty ze strony Britannica.

PRZEPIS:

Przepis jest prosty, bowiem najlepsze są proste potrawy. Rybę trzeba oprawić, umyć, skropić cytryną, polać oliwą i posolić. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i położyć na nim piotrosza. Do środka ryby wsadzić dwie wiązki koperku i ćwiartki cytryny. Naciąć skórę na wierzchu. Wokół przygotowanej ryby ułożyć małe ziemniaczki i pomidorki zamoczone wcześniej w oliwie z ziołami (mogą być suszone zioła prowansalskie). Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. 

Przed podaniem skropić jeszcze świeżą cytryną. Delikatne białe mięso ryby świetnie pasuje z dressingiem z oliwy, posiekanej pietruszki i czosnku. 

2kg ryby (była naprawdę spoooora!) wystarczyły na porcje dla 4 osób! 

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#ryby #ryba #pieczonaryba #fish #skleprybnydorada #piotrosz #paszczak #zeusfaber #zeus #johndory #johndoryfish #skleprybny #skleprybnydorada #kraków #starykleparz #qlisykuchni #kulisykuchni #foodphotography #foodfotography #foodporn #foodie #tasty #foodpornshare #foodstagram #nofilter #smartphonephotography #mobilephotography #foodtime #foods #foodlover #yummy #eat #instagood #przepisy #wiemcojem #wiemcodobre #domowejedzenie #prostejedzenie #latwapotrawa 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty