Bardzo łatwe tajskie curry kokosowe z kawałkami kurczaka
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 3 piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 duża czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w cienkie paski
- 1 duża żółta papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w cienkie paski
- 400 ml półtłustego mleka kokosowego z puszki
- 250 ml zimnej wody i dodatkowo 2 łyżki
- 2 czubate łyżki tajskiej zielonej lub czerwonej pasty curry
- 4 łyżeczki tajskiego sosu rybnego nam pla
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 150 g strączków groszku cukrowego, przyciętych
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- mała garść świeżej kolendry, grubo porwanej lub opcjonalnie mała garść świeżych listków bazylii, grubo porwanych - co tam kto woli i lubi :)
jeśli chcesz.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
OdpowiedzPrzekaż dalej |
Komentarze
Prześlij komentarz