Linguini z szarymi krewetkami i papryką

Biorąc pod uwagę wszechobecną dostępność makaronu linguini i szarych krewetek, to danie nie powinno przysporzyć problemu, ani z zakupem składników, ani z przygotowaniem. Jest wybitnie aromatyczne oraz smakuje jak .... linguini z krewetkami! :) 


To co potrzebujemy zrobić to umyć krewetki, obrać je ze skorupek i wyciągnąć ze środka czarną żyłkę a następnie położyć na papierze i wysuszyć:


Pokroić cebulę, czosnek, żółtą paprykę w kostkę oraz ostrą papryczkę chilli w talarki, a następnie wrzucić to wszystko na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek:


Następnie należy położyć na patelnię umyte wcześniej krewetki i smażyć po minucie z każdej strony do uzyskania takiego ładnego koloru jak na zdjęciu poniżej (szara krewetka zamieni się w pomarańczową): 


W tak zwanym międzyczasie gotujemy makaron linguini al dente. Jak już będzie gotowy wrzucamy na patelnię do krewetek i papryki. Mieszamy i nakładamy na głębokie talerze:

Całość skrapiamy lemonką i posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Paluszki lizać! 


Składniki:

- 20 krewetek (u nas wyszło po 5 na osobę)

- makaron linguini

- 1 żółta duża papryka

- 1 ostra papryczka chilli

- 1 ząbek czosnku

- 1 duża cebula

- natka pietruszki 

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz


Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#makaronlinguini #krewetki #pastalinguini #prawns #seafood #owocemorza #linguini #papryka #papryczkachilli

Komentarze

Popularne posty