Linguini z szarymi krewetkami i papryką
Biorąc pod uwagę wszechobecną dostępność makaronu linguini i szarych krewetek, to danie nie powinno przysporzyć problemu, ani z zakupem składników, ani z przygotowaniem. Jest wybitnie aromatyczne oraz smakuje jak .... linguini z krewetkami! :)
To co potrzebujemy zrobić to umyć krewetki, obrać je ze skorupek i wyciągnąć ze środka czarną żyłkę a następnie położyć na papierze i wysuszyć:
Pokroić cebulę, czosnek, żółtą paprykę w kostkę oraz ostrą papryczkę chilli w talarki, a następnie wrzucić to wszystko na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek:
Następnie należy położyć na patelnię umyte wcześniej krewetki i smażyć po minucie z każdej strony do uzyskania takiego ładnego koloru jak na zdjęciu poniżej (szara krewetka zamieni się w pomarańczową):
W tak zwanym międzyczasie gotujemy makaron linguini al dente. Jak już będzie gotowy wrzucamy na patelnię do krewetek i papryki. Mieszamy i nakładamy na głębokie talerze:
Całość skrapiamy lemonką i posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Paluszki lizać!
Składniki:
- 20 krewetek (u nas wyszło po 5 na osobę)
- makaron linguini
- 1 żółta duża papryka
- 1 ostra papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#makaronlinguini #krewetki #pastalinguini #prawns #seafood #owocemorza #linguini #papryka #papryczkachilli
Komentarze
Prześlij komentarz