Wołowe ragù (sos boloński) z makaronem pappardelle

Jak zrobić idealne ragù zwane inaczej sosem bolońskim? Tajemnica polega na tym, że sos powinien gotować się na wolnym ogniu przez 3 godziny. Wtedy mięso będzie naprawdę miękkie. Bolognese to sos mięsny i nie powinien być zbyt pomidorowy. Podajemy go z szerokim makaronem pappardelle, żeby utrzymał się na makaronie, zamiast spływać z niego, tak jak na przykład ze spaghetti. 

Składniki:

1 czerwona cebula, obrana i drobno posiekana

500g makaronu pappardelle (porcja na 4 osoby)

1 marchewka, obrana i drobno posiekana

2 łodygi selera naciowego,

50 g wędzonej pancetty grubo posiekanej

0,5 kg mięsa wołowego dobrej jakości

1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina

70 g koncentratu pomidorowego

1 kostki bulionu wołowego

1 liść laurowy

sól, pieprz, oliwa




Na średnim ogniu nagrzewamy dużą patelnię. Kiedy będzie gorąca, zmniejszamy ogień i smażymy pancettę (włoski boczek) przez około 3 minuty, aż zacznie robić się chrupiąca.



Dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i seler, dusimy pod przykryciem przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy wołowinę i smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Nalewamy czerwonego wytrawnego wina i gotujemy, mieszając, przez kolejne 2 minuty. Chodzi o to, żeby alkohol wyparował, ale zostawił przyjemny posmak.



Dodajemy koncentrat pomidorowy, a potem 500 ml wrzącej wody. Następnie łączymy z pokruszonymi kostkami bulionowymi i liśćmi laurowymi. Przyprawiamy solą i pieprzem (pamiętaj, że parmezan, z którym podasz danie, jest dość słony).Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 godziny, żeby smak się spotęgował, a wołowina zmiękła.



W tym czasie możemy przygotować makaron. Kiedy sos będzie już gotowy, gotujemy świeży albo suszony makaron w dużej ilości osolonej wrzącej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i zachowujemy na później trochę wody po gotowaniu. 




Podgrzewamy makaron na patelni, na wolnym ogniu, z 1-2 łyżkami gorącego sosu na osobę (makaron nie może pływać w sosie). Wszystko mieszamy, żeby sos pokrył dokładnie makaron. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody po jego gotowaniu, żeby trochę rozrzedzić sos. Na koniec posypujemy parmezanem i skrapiamy oliwą. Podajemy zaraz po przygotowaniu, żeby makaron nie był zbyt miękki.


Do potrawy wyśmienicie nadaje się wino, które będzie towarzyszyć konsumpcji. Wino powinno być raczej lekkie, ewentualnie z delikatnym, beczkowym akcentem. Proponujemy Negro Amaro z Pugli. Tak nam napisali znawcy z winoman.pl i my wiemy, że to jest świetne polecenie! Opis tego wina i namiary do zakupu znajdziecie na stronie WINOMANA.

Szukajcie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Smacznego!

Przepis odtworzony na podstawie książki: "Po prostu po włosku, rodzinne gotowanie z siostrami Chiappa"

#kulisykuchni #qlisykuchni #ragu #sosbolonski #pappardelle


Komentarze

Popularne posty