Zielona, kremowa zupa z cukinii

Wiosenne dni więc zielony powinien dominować. Stąd pomysł na zupę z cukinii. Ciepło też powinno być na wyciągnięcie ręki, ale jest jak jest, więc trzeba się ratować ciepłem zupy. W okresie wiosennym i letnim najlepsze są zupy lekkie, warzywne bez dodatków mięsa i tłuszczów. Tym samym u nas zupa cukiniowa na bazie włoskiego przepisu. Niezwykle jedwabista w strukturze, delikatna w smaku i pasująca kolorystycznie do tej pory roku. 


Składniki: 

- 3 średnie cukinie (około 600g)

- pęczek natki pietruszki

- 1 ząbek czosnku

- 200ml bulionu warzywnego

- 80ml śmietany lub 1 serek topiony 

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- sól, pieprz, olej z pestek dyni


Umyj cukinię i wysusz. Odetnij końce. Pokrój w kostkę, przemaż na oliwie. Dodaj obrany czosnek. Zalej bulionem. Gotuj 15 minut. Do wywaru dodajemy jeden serek topiony (lub śmietanę) dodajemy pokrojoną pietruszkę. Gotujemy jeszcze prze około 2-3 minuty. Wlewamy do blendera, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe! 

Rozlewamy do miseczek, ozdabiamy liśćmi pietruszki, można pokropić olejem z pestek dyni (jest mocno aromatyczny i dodaje kolorytu potrawie). 


Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#zupa #cukinia #zupakrem #zucchine #soup #laminestra #courgette #creamsoup #wege #wegetarianska

Komentarze

Popularne posty