Zielona, kremowa zupa z cukinii
Wiosenne dni więc zielony powinien dominować. Stąd pomysł na zupę z cukinii. Ciepło też powinno być na wyciągnięcie ręki, ale jest jak jest, więc trzeba się ratować ciepłem zupy. W okresie wiosennym i letnim najlepsze są zupy lekkie, warzywne bez dodatków mięsa i tłuszczów. Tym samym u nas zupa cukiniowa na bazie włoskiego przepisu. Niezwykle jedwabista w strukturze, delikatna w smaku i pasująca kolorystycznie do tej pory roku.
- 3 średnie cukinie (około 600g)
- pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 200ml bulionu warzywnego
- 80ml śmietany lub 1 serek topiony
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, olej z pestek dyni
Umyj cukinię i wysusz. Odetnij końce. Pokrój w kostkę, przemaż na oliwie. Dodaj obrany czosnek. Zalej bulionem. Gotuj 15 minut. Do wywaru dodajemy jeden serek topiony (lub śmietanę) dodajemy pokrojoną pietruszkę. Gotujemy jeszcze prze około 2-3 minuty. Wlewamy do blendera, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe!
Rozlewamy do miseczek, ozdabiamy liśćmi pietruszki, można pokropić olejem z pestek dyni (jest mocno aromatyczny i dodaje kolorytu potrawie).
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#zupa #cukinia #zupakrem #zucchine #soup #laminestra #courgette #creamsoup #wege #wegetarianska
Komentarze
Prześlij komentarz