Szwedzka sałatka ziemniaczana
Marynowana cebula:
Cebule marynujemy w soku z cytryny lub limonki przez całą noc, jest wtedy smaczniejsza i mniej ostra, można dodać też surową, albo sparzoną wrzątkiem na sitku, kto jak woli i jak lubi.
PRZEPIS:
● Cebulę obierz, posiekaj i przełóż do miseczki. Wlej sok z cytryny, wymieszaj, przykryj i odstaw (nawet na całą noc).
● Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
● Umyte/wyszorowane ziemniaki (nie obierać) pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż do miski. Dodaj trochę oliwy i przyprawy, dokładnie wymieszaj (najlepiej dłońmi, żeby były całe w oliwie i ziołach). Przełóż ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut.
● Upieczone ziemniaki odstaw, żeby przestygły, po czym przełóż je do miski.
● Dodaj cebulę wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowała (tu polecam przetestować ilości i kwasowość według własnych preferencji, zbyt duża ilość może popsuć smak całej sałatki), dodaj pokrojonego w kostkę suma oraz posiekany koperek (najlepiej obrać z łodyżek te najcieńsze listki, żeby grube gałązki nie psuły tekstury potrawy).
● Skrop oliwą, wymieszaj i podawaj.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.
Smacznego!
(na bazie przepisu Facet i Kuchnia)
#salatka #salatkaziemniaczana #szwedzkaslatka
Komentarze
Prześlij komentarz