Focaccia
Foccacia jest prosta w wykonaniu i smaczna. Mało składników, wielki efekt. Nic więcej nie potrzeba, żeby się zachwycić tym włoskim wypiekiem.
Składniki dla porcji o wadze 500g:
Można posypać focaccię przed pieczeniem cienkimi plastrami białej cebuli albo garścią pomidorków koktajlowych obtoczonych w oliwie z solą. Można także wykorzystać rukolę siekane oliwki albo liście rozmarynu.
Składniki dla porcji o wadze 500g:
- 12 g świeżych drożdży albo 4 g błyskawicznych
- 1 łyżka drobnego cukru
- 500 g mąki typu 00 i dodatkowa ilość do posypywania
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 50 ml oliwy i dodatkowo 2 łyżki
- 100 ml wody wymieszanej z 2 łyżeczkami soli
- 1 łyżka drobnego cukru
- 500 g mąki typu 00 i dodatkowa ilość do posypywania
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 50 ml oliwy i dodatkowo 2 łyżki
- 100 ml wody wymieszanej z 2 łyżeczkami soli
Żeby odpowiednio przygotować ciasto, rozpuszczamy drożdże i drobny cukier w 300 ml ciepłej wody. W dużej misce mieszamy mąkę z solą i brązowym cukrem. Stopniowo dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszając wszystko na gładką masę. Łączymy z 50ml oliwy i formujemy jednolite ciasto. Przekładamy je na blat posypany mąką i ugniatamy tak długo, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto klei się do rąk, dodajemy trochę więcej mąki. Ponownie wkładamy ciasto do miski i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę, aż podwoi objętość. Wyjmujemy ciasto z miski, uderzamy, aby pozbyć się powietrza, i ponownie ugniatamy. Znów wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 5 minut.
Natłuszczamy blachę z wysokim bokiem (o wymiarach 33 x 25 cm) łyżką oliwy. Kładziemy na niej ciasto, delikatnie je rozciągamy i rozpłaszczamy rękoma. Przykrywamy i zostawiamy na 20 minut.
Odwracamy ciasto i rozciągamy na całej powierzchni blachy. Palcami robimy w nim zagłębienia. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250°C). Polewamy ciasto resztą oliwy i soloną wodą, żeby płyny wypełniły zagłębienia. Pieczemy przez 10-15 minut, aż focaccia zrumieni się na wierzchu. Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Natłuszczamy blachę z wysokim bokiem (o wymiarach 33 x 25 cm) łyżką oliwy. Kładziemy na niej ciasto, delikatnie je rozciągamy i rozpłaszczamy rękoma. Przykrywamy i zostawiamy na 20 minut.
Odwracamy ciasto i rozciągamy na całej powierzchni blachy. Palcami robimy w nim zagłębienia. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250°C). Polewamy ciasto resztą oliwy i soloną wodą, żeby płyny wypełniły zagłębienia. Pieczemy przez 10-15 minut, aż focaccia zrumieni się na wierzchu. Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Można posypać focaccię przed pieczeniem cienkimi plastrami białej cebuli albo garścią pomidorków koktajlowych obtoczonych w oliwie z solą. Można także wykorzystać rukolę siekane oliwki albo liście rozmarynu.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#focaccia #pomidorki #pomidory #włochy #italia #pizza #food #foodie #prostejedzenie #kulisykuchni #qlisykuchni #smacznego #prosteprzepisy #wiemcojem
Przepis zaczerpnięty z książki "Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappa", Michela, Emanuela i Romina Chiappa, wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o.
Komentarze
Prześlij komentarz