Delikatna, pieczona jagnięcina

Pieczona jagnięcina jest rewelacyjna, delikatna i smakowita. Wprawdzie mięso trzeba długo piec (nam to zabrało jakieś 3 godziny w temperaturze 200 stopni), ale efekt zapachowy i smakowy jest niesamowity. Taką delikatność (a może nawet lepszą) mają tylko policzki wołowe. 

Żeby nie zanudzić przepis na kilku zdjęciach, czyli łatwo, miło i przyjemnie oraz z niedużą ilością składników.

Mięso czyścimy, obieramy z nadmiaru tłuszczu, myjemy i wycieramy do sucha. Dzielimy na takie kawałki, żeby się zmieściło do naczynia. Solimy, pieprzymy, polewamy oliwą. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, duże kawałki marchewki, listki tymianku, kilka listków ziela angielskiego, ziarna czerwonego pieprzu, kilka ząbków czosnku. Zostawiamy do macerowania na przynajmniej 24 godziny w chłodnym miejscu. 

Składniki:

- 1-2kg mięsa jagnięcego (tu akurat przednia noga z łopatką)
- 2 duże marchewki
- 1-2 cebul szalotek
- 2-3 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- liście tymianku
- pieprz czerwony w ziarnach
- sól, pieprz

Piec do momentu, w którym mięso będzie odchodziło od kości, a widelec będzie w nie wchodził jak w masło. 

 

Podajemy z ziemniakami i gotowaną na parze brukselką.



Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#jagniecina #lamb #roastlamb #marchewka #lunch #ziemniaki #brukselka #prostejedzenie  #kulisykuchni #qlisykuchni #Smacznego   #prosteprzepisy #wiemcojem 


Komentarze

Popularne posty