Delikatna, pieczona jagnięcina
Pieczona jagnięcina jest rewelacyjna, delikatna i smakowita. Wprawdzie mięso trzeba długo piec (nam to zabrało jakieś 3 godziny w temperaturze 200 stopni), ale efekt zapachowy i smakowy jest niesamowity. Taką delikatność (a może nawet lepszą) mają tylko policzki wołowe.
Żeby nie zanudzić przepis na kilku zdjęciach, czyli łatwo, miło i przyjemnie oraz z niedużą ilością składników.
Mięso czyścimy, obieramy z nadmiaru tłuszczu, myjemy i wycieramy do sucha. Dzielimy na takie kawałki, żeby się zmieściło do naczynia. Solimy, pieprzymy, polewamy oliwą. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, duże kawałki marchewki, listki tymianku, kilka listków ziela angielskiego, ziarna czerwonego pieprzu, kilka ząbków czosnku. Zostawiamy do macerowania na przynajmniej 24 godziny w chłodnym miejscu.
Składniki:
- 1-2kg mięsa jagnięcego (tu akurat przednia noga z łopatką)- 2 duże marchewki
- 1-2 cebul szalotek
- 2-3 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- liście tymianku
- pieprz czerwony w ziarnach
- sól, pieprz
Podajemy z ziemniakami i gotowaną na parze brukselką.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#jagniecina #lamb #roastlamb #marchewka #lunch #ziemniaki #brukselka #prostejedzenie #kulisykuchni #qlisykuchni #Smacznego #prosteprzepisy #wiemcojem
Komentarze
Prześlij komentarz