Marynowane pomidorki koktajlowe

Zamarynowane w zaprawie octowej, słodkie pomidorki koktajlowe stają się lekko kwaskowe z mocnym posmakiem oliwy z oliwek. Stanowią świetny dodatek do serów, pasztetów i wędlin. Dodają potrawom charakteru i smaku. Można je przetrzymywać w słoikach od 1-2 miesięcy pod warunkiem całkowitego zanurzenia w oliwie.

Składniki na 2 słoiki:
- 500g pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 8 gałązek tymianku
- 150ml octu z białego wina
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 200ml oliwy z oliwek
- sól

 

Przepis:
- Pomidorki zalać wrzącą wodą, następnie odcedzić i wlać zimną wodę. Obrać ze skórek. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Tymianek umyć i osuszyć. Pokroić gałązki tymianku na krótkie kawałki.


- Ocet winny zmieszać z 1/2 litra wody, wsypać odmierzony cukier i ziarenka pieprzu, następnie zagotować i posolić. Gotować w odkrytym garnku na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pomidorki wymieszać w misce z pokrojonym czosnkiem i tymiankiem, zalać zaprawą octowa i odstawić na 2 godziny, żeby się zamarynowały.


- Pozostałą zaprawę octową odlać i zostawić do następnej partii pomidorków


- Pomidorki z czosnkiem, tymiankiem i pieprzem włożyć do uprzednio wyparzonych słoiczków. Do każdego słoika wlać 2 łyżki zaprawy octowej. Następnie pomidorki zalać oliwą z oliwek tak, żeby były całkowicie przykryte. Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej jedną dobę.


Podawać jako dodatek do serów, pasztetów, wędlin.

 

Smacznego!

Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia smakosza. Pomidory" Cornelia Schinharl

Komentarze

Popularne posty