Marynowane pomidorki koktajlowe
Zamarynowane w zaprawie octowej, słodkie pomidorki koktajlowe stają się lekko kwaskowe z mocnym posmakiem oliwy z oliwek. Stanowią świetny dodatek do serów, pasztetów i wędlin. Dodają potrawom charakteru i smaku. Można je przetrzymywać w słoikach od 1-2 miesięcy pod warunkiem całkowitego zanurzenia w oliwie.
Składniki na 2 słoiki:- 500g pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 8 gałązek tymianku
- 150ml octu z białego wina
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 200ml oliwy z oliwek
- sól
- Pomidorki zalać wrzącą wodą, następnie odcedzić i wlać zimną wodę. Obrać ze skórek. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Tymianek umyć i osuszyć. Pokroić gałązki tymianku na krótkie kawałki.
- Pomidorki z czosnkiem, tymiankiem i pieprzem włożyć do uprzednio wyparzonych słoiczków. Do każdego słoika wlać 2 łyżki zaprawy octowej. Następnie pomidorki zalać oliwą z oliwek tak, żeby były całkowicie przykryte. Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej jedną dobę.
Podawać jako dodatek do serów, pasztetów, wędlin.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia smakosza. Pomidory" Cornelia Schinharl
Komentarze
Prześlij komentarz