Chutney pomidorowy

Chutney (czatni) to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany ze świeżych owoców i warzyw, z dodatkiem czosnku, cebuli, octu i przypraw. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, 
a także słodko-kwaśnego. Ten jest połączeniem kwasowych nut ze słodkimi, lekko pikantnych odcieni z aromatami imbiru a przede wszystkim smakuje bosko podany na kanapkach lub z pasztetem. 


Składniki:
-1kg pomidorów koktajlowych lub zwykłych
-2 duże cebule
-5 ząbków czosnku
-3 cm imbiru grubości kciuka
-1 papryczka chili bez pestek
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
-1 łyżeczka kozieradki
-1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
-1 łyżeczka przyprawy gram masala
-8-12 łyżek cukru
-100-150 ml octu winnego

  

Przepis:
Pomidory myjemy, nakłuwamy i wrzucamy na minutę do wrzątku, później przelewamy zimną
wodą i zdejmujemy skórkę. Do garnka wrzucamy obrane pomidory i ustawiamy na średnim ogniu. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do pomidorów, czosnek i imbir kroimy w bardzo drobną kostkę nie wyciskamy przez praskę, papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko dokładamy do gotujących się pomidorów. Pomidory gotujemy tak długo, aż odparują przynajmniej w połowie, powinien mieć taką konsystencję, jak keczup, ale z kawałkami warzyw. 


W moździerzu lub młynku rozcieramy wszystkie przyprawy w drobny pył, dokładamy do odparowanych pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem, gotujemy przez 10 minut, smakujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli lubicie bardziej gęste sosy możecie zagęścić go dodając 1,5 łyżki żel-fixu do przetworów. Jeśli nie macie możliwości, aby kupić kmin rzymski i kozieradkę, dodajcie 3 łyżeczki przyprawy gram masala.




Gotowy, gorący sos przelewamy do słoików. Jeśli sos pomidorowy zamykacie w słoikach weck, trzeba je pasteryzować 5 minut od momentu włożenia do wrzątku. Jeśli sos zamykacie w słoikach typu twist po zakręceniu odwracamy je do góry dnem, aż ostygną.

Smacznego!!!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#chutney #chutneypomidorowy #tomatoe #tomatoes #herbs #przyprawy #imbir #pomidor #pomidory #tomatoes #ziola #ocet #nowaste #zerowaste  #foodfotography #kulisykuchni #qlisykuchni #smacznego #food #foodporn #dobrejedzenie #prosteprzepisy #foodlovers #foodie #kitchen #kuchnia


Przepis zaczerpnięty ze strony: kasia-gotuje.pl

Komentarze

Popularne posty