Frigolotti - małe, włoskie, przepyszne ciasteczka z orzechami laskowymi
Przeczytaliśmy, że są bardzo lubiane w Wiecznym Mieście czyli Rzymie, podobno pochodzą jednak oryginalnie z północnej części Włoch czyli Trentio. Podpytaliśmy rodowitych Rzymian czy jedzą, robią, słyszeli i okazało się, że nie! Niezrażeni postanowiliśmy je zrobić na Święta Wielkanocne i to był "strzał w dziesiątkę". Frigolotti - kruche ciasteczka z orzechem laskowym to wyśmienita kompozycja smaków i chrupka tekstura. Warte grzechu!
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 17 dag masła
- 15 dag cukru
- 20 dag zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 g drożdży w proszku
- skórka z 2 ekologicznych cytryn (lub dobrze umytych w gorącej wodzie)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady drobno posiekanej
- 15 dag orzechów laskowych do dekoracji
Przepis:
Masło, cukier i mąkę posiekaj szerokim nożem. Dodaj jajko, migdały i dalej siekaj a następnie dokładnie ugnieć/wyrób. Z powstałego ciasta formuj nieduże kulki, każdą spłaszcz palcem i pośrodku umieść orzecha laskowego.
Gotowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200⁰C przez około 10 minut.
Upieczone ciasteczka posyp cukrem pudrem.


Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie#frigolotti #ciastka #cake #cakes #nut #ciasteczka #cakes #qlisykuchni #kulisykuchni #sweets #italianstyle #italia #rome
Komentarze
Prześlij komentarz