Wegetariański kapuśniak? A dlaczego nie?
Odkąd pamiętamy w kapuśniaku zawsze były wędzone żeberka, boczek, kiełbasa albo inne mięsiwo. A jak by tak zrobić wegetariańską wersję? Znaleźliśmy przepis i wyszło znakomicie. Lekko, ale z charakterem. Ta wersja jest z soczewicą, ziemniakami, suszoną śliwką oraz z dodatkiem wędzonej papryki, ale zamiast soczewicy można wykorzystać czerwoną fasolę albo ciecierzycę.
Składniki:
- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- 2 marchewki starte na tarce z dużymi oczkami
- 1 pietruszka również starta
- 1/2 małego selera startego na tarce
- 4-6 średnich ziemniaków (ilości według własnego upodobania, lubicie więcej dajcie więcej)
- 10 suszonych śliwek
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 2-3 litrów bulionu warzywnego. Tyle, żeby przykryło warzywa.
- 1kg kiszonej kapusty
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
- oliwa z oliwek
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- sól, pieprz
Przepis:
Cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę smażyć w dużym garnku na rozgrzanej oliwie, dodać liść laurowy, pieprz, goździki. Dolać szklankę wina. Smażyć wszystko przez kilka minut, aż cebula zacznie robić się szklista. Posiekać śliwki. Do smażonych warzyw dosypać paprykę wędzoną, wszystko dokładnie wymieszać. Dołożyć koncentrat pomidorowy oraz posiekane śliwki i ponownie smażyć przez kilka minut. Całość zmieni kolor z czerwonego na brązowy.Obrać ziemniaki i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka razem z soczewicą, dolać bulionu. Posolić. Przykryć i gotować 15–20 minut, do momentu aż ziemniaki i soczewica zmiękną.
Do gotującej całości dodać kiszoną kapustę (można ją wcześniej gotować w osobnym garnku i dodać dopiero jak warzywa są już miękkie), wszystko przykryć i gotować przez około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#kapuśniak #kiszonakapusta #wino #redwine #vege #wege #wegetarianska #tomatoe #cabagesoup #pomidory #zupa #soup #qlisykuchni #kulisykuchni #foodphotography #foodporn #foodie #tasty #prosteprzepisy #foodpornshare #foodstagram #nofilter #smartphonephotography #mobilephotography #foodtime #foods #foodlover #yummy #eatPomysł zaczerpnięty z Jadłonomii Marty Dymek.
Komentarze
Prześlij komentarz