Tortilla czyli szybkie danie z ziemniaków, jajek, pomidorków koktajlowych i cebulki

Z poprzedniego dnia zostały nam ugotowane ziemniaki. Co z tego wykombinować? Frittata po włosku, Tortilla po hiszpańsku! Pasuje na śniadanie, ale również na kolację. Można zjeść gorące, można też wsuwać na zimno. Obie wersje są równie smaczne. 


Składniki:
- ziemniaki ugotowane dzień wcześniej lub gotowane w tym samym dniu, wystudzone i smażona na oliwie
- 4-5 jajek
- pomidorki koktajlowe
- szpinak smażony na patelni bez tłuszczu
- pomidorki koktajlowe
- cebulka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

  

Przepis:
Roztrzepać w misce jajka. Dodać soli, pieprzu. Na patelnię z rozgrzaną oliwą  wrzucić ziemniaki, szpinak, cebulkę i pomidorki. Całość przez kilka minut smażyć. Dolać jajka. Smażyć z obu stron po kilka razy aż do uzyskania stałej konsystencji. Podawać na ciepło. Posypać pozostałą częścią pokrojonej cebulki. Posypać ostrą papryką. 


Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#tortilla #ziemniaki #frittata #pomidorki #sniadanie #vege #tomatoe #cherrytotatoe #pomidory #jajka #eggs #qlisykuchni #kulisykuchni #foodphotography #foodporn #foodie #tasty #prosteprzepisy #foodpornshare #foodstagram #nofilter #smartphonephotography #mobilephotography #foodtime #foods #foodlover #yummy #eat

Komentarze

Popularne posty