Szukając pomysłów na ciasto jabłkowe - Tarte Tatin
To ciasto oszałamia smakiem, słodkością i teksturami. Jest takie pyszne, że chce się go zjeść od razu w całości. Na pewno nie jest dietetyczne, ale w myśl zasady, że najsmaczniejsze potrawy niekoniecznie muszą być fit ;) zrobiliśmy tarte tatin już dwukrotnie! Zniknęła natychmiast jak przysłowiowa "kamfora"! Idealnie pasuje z lodami waniliowymi!
Składniki:
- 150g masła
- 200g cukru
- 1 jajko
- 150g mąki
- 3 jabłka na mus
Przepis:
Ubij na gładką masę 100 g masła dodając 50 g cukru oraz szczyptę soli. Do powstałej masy dodaj jajko i dosyp mąkę przesianą przez sitko.
Zagnieć ciasto, uformuj kulę. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki lub cieńsze plasterki i usuń gniazda nasienne. Na patelni z grubym dnem rozpuść 50 g masła z 150 g cukru a następnie podgrzej delikatnie, aż powstanie gładki karmel o złotym kolorze. Wlej karmel do formy i ułóż plastry jabłka blisko siebie.
Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na okrągły placek o średnicy około 30cm. Połóż placek na wierzch, brzegi ciasta wsuń w formę, okrywając jabłka.
Piecz w nagrzanym uprzednio piekarniku przez 25-35min aż do uzyskania złotego koloru. Po wyciągnięciu oddziel tartę od brzegu formy. Pozostaw jeszcze w formie przez około 20min. Przykryj talerzem i odwróć do góry dnem. Można podawać na gorąco lub zimno.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Znajdziecie nas też na na Facebooku oraz Instagramie
#tartetatin #tarte #tarta #jabłka #apple #applepie #sniadanie #breakfast #eggs #jajkasadzone #friedtomato #friedeggs #toast #grzanka #śniadanie #qlisykuchni #kulisykuchni #foodphotography #foodporn #foodie #tasty #foodpornshare #foodstagram #nofilter #smartphonephotography #mobilephotography #foodtime #foods #foodlover #yummy #eat
Komentarze
Prześlij komentarz