Risotto z zielonym groszkiem, groszkiem cukrowym i cukinią

Wciąż "jeszcze w zielone gramy, jeszcze nie umieramy" jak śpiewał Wojciech Młynarski. Więc u nas zieleń jako namiastka wiosny podczas tegorocznej jesieni. W rolach głównych: zielony groszek, groszek cukrowy i cukinia. 

Składniki:

- 60g masła

- 1 duża posiekana cebula

- 125ml białego wina (można pominąć)

- 60g boczku pokrojonego w kostkę (można pominąć)

- 500g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego

- 250g groszku cukrowego

- 1 średnia cukinia (bez środka)

- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

- 1 litr gorącego bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)

- 350g ryżu na risotto

- 30 g startego parmezanu

- sól, pieprz

Przepis:

Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni. Włóż cebulę i boczek, smaż około 5 min, aż cebula zmięknie, a boczek zbrązowieje. Dodaj groszek, 2 łyżki natki pietruszki i zalej pół szklanką bulionu. Przykryj i gotuj 10 min, aż groszek będzie al dente. Dołóż pokrojony groszek cukrowy oraz pokrojoną w kostkę cukinię i gotuj jeszcze 3–4 minuty. Wyjmij warzywa z patelni do miseczki i przykryj folią aluminiową.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wsyp ryż i smaż przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem. Wlej wino i gotuj przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlej chochelkę gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlewaj bulion jak tylko poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Gotuj mieszając przez 15-18 minut.

Bulion nie musi być wykorzystany cały. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest miękki z zewnątrz a w samym środku jest al dente.

Zdejmij z ognia, dodaj warzywa, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z pozostałym masłem i startym parmezanem. Przykryj i odstaw na 2 minuty.

Przed podaniem posyp pozostałą natką pietruszki.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#risotto #green #groszek #zielonygroszek #groszekcukrowy #cukinia #qlisykuchni #kulisykuchni #foodphotography #foodfotography #foodporn #foodie #tasty #foodpornshare #foodstagram #foodtime #foods #foodlover #yummy #eat #instagood #przepisy #wiemcojem #wiemcodobre #domowejedzenie #prostejedzenie #latwapotrawa

Komentarze

Popularne posty