Babeczki czekoladowe z jabłkami
W sam raz do popołudniowej kawy albo na imprezę rodzinną. Zastosowań można znaleźć więcej, ale najlepiej nadają się po prostu do jedzenia. Można je podawać na gorąco albo jak już wystygną. Tak czy tak smakują wyśmienicie!
- 15 dag masła
- 15 dag czekolady gorzkiej
- 20 dag cukru pudru
- 5 dag brązowego cukru
- 4 jajka
- 11 dag mąki
- łyżka stołowa kakao
- 10 dag orzechów włoskich
- 2 jabłka
Przepis:
Masło topimy z czekoladą w kąpieli wodnej i przelewamy do
dużej miski. Dodajemy oba rodzaje cukru. Mieszając wbijamy po jednym jajku.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, dodajemy orzechy i pokrojone w kostkę
jabłka. Napełniamy foremki na babeczki (wcześniej wysmarowane masłem) niemal po
brzegi i pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni, aż patyczek włożony w ciasto
będzie po wyjęciu czysty, ale nieco lepki. Przekładamy na kratkę do całkowitego
wystudzenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz