Babeczki czekoladowe z jabłkami

W sam raz do popołudniowej kawy albo na imprezę rodzinną. Zastosowań można znaleźć więcej, ale najlepiej nadają się po prostu do jedzenia. Można je podawać na gorąco albo jak już wystygną. Tak czy tak smakują wyśmienicie!


Składniki:

- 15 dag masła

- 15 dag czekolady gorzkiej

- 20 dag cukru pudru

- 5 dag brązowego cukru

- 4 jajka

- 11 dag mąki

- łyżka stołowa kakao

- 10 dag orzechów włoskich

- 2 jabłka

Przepis:

Masło topimy z czekoladą w kąpieli wodnej i przelewamy do dużej miski. Dodajemy oba rodzaje cukru. Mieszając wbijamy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, dodajemy orzechy i pokrojone w kostkę jabłka. Napełniamy foremki na babeczki (wcześniej wysmarowane masłem) niemal po brzegi i pieczemy 30-35 minut w temp. 180 stopni, aż patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu czysty, ale nieco lepki. Przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#babeczki #babeczkiczekoladowe #chocolatecake #jabłka #babeczkizjabłkami #qlisykuchni #kulisykuchni #foodphotography #foodfotography #foodporn

Komentarze

Popularne posty