Aksamitna zupa krem z pieczonych marchewek - bez gotowania

Zupa marchewkowa to propozycja na chłodne, jesienne wieczory. Marchewkę można kupić wszędzie, więc nie ma wymówek! Trzeba robić!

Składniki:

- 1 kg marchewki, obranej, pokrojonej w grube plastry

- 0,5 kg batatów, obranych i pokrojonych w grube plastry

- 1 słodka cebula

- 4 ząbki czosnku

- 2 łyżki oliwy

- 800 ml gorącego bulionu warzywnego

- puszka mleka kokosowego

- mielony imbir, sól i pieprz

- do dekoracji: liście kolendry, pestki dyni, słonecznika lub orzechy


Przepis:

Marchewkę, bataty, cebulę i czosnek mieszamy z olejem, mielonym imbirem, solą i pieprzem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 min w temp. 180 stopni z funkcją termoobieg.

Upieczone warzywa przekładamy do blendera, zalewamy gorącym bulionem i miksujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie ponownie miksujemy.

Przelewamy do talerzy, posypujemy świeżą kolendrą i prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#zupa #zupakrem #zupakremzmarchewek #zupamarchewkowa #qlisykuchni #kulisykuchni #foodphotography #foodfotography #foodporn #qlisykuchni #kulisykuchni #foodphotography #foodfotography #foodporn #foodie #tasty #foodpornshare #foodstagram #foodtime #foods #foodlover #yummy #eat #instagood #przepisy #wiemcojem #wiemcodobre #domowejedzenie #pikantne #prostejedzenie #latwapotrawa

Komentarze

Popularne posty