Aksamitna zupa krem z pieczonych marchewek - bez gotowania
Zupa marchewkowa to propozycja na chłodne, jesienne wieczory. Marchewkę można kupić wszędzie, więc nie ma wymówek! Trzeba robić!
Składniki:
- 1 kg marchewki, obranej, pokrojonej w grube plastry
- 0,5 kg batatów, obranych i pokrojonych w grube plastry
- 1 słodka cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 800 ml gorącego bulionu warzywnego
- puszka mleka kokosowego
- mielony imbir, sól i pieprz
- do dekoracji: liście kolendry, pestki dyni, słonecznika lub
orzechy
Marchewkę, bataty, cebulę i
czosnek mieszamy z olejem, mielonym imbirem, solą i pieprzem. Przekładamy na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 min w temp. 180
stopni z funkcją termoobieg.
Upieczone warzywa przekładamy do blendera, zalewamy gorącym bulionem i miksujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, przyprawiamy solą i pieprzem a następnie ponownie miksujemy.
Przelewamy do talerzy, posypujemy
świeżą kolendrą i prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz