"Sarde al pecorino" czyli smażone sardynki z serem pecorino
Przepyszne, delikatne, chrupkie i idealnie nadające się na przekąskę sardynki. Sekret smaku tkwi w bułce tartej wymieszanej ze startym serem pecorino.
Samo oprawianie, mycie i przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy oderwać łepek i palcem wskazującym przejechać po brzuszku, żeby wyciągnąć wnętrzności. Opłukać, wysuszyć i gotowe! Przygotowane uprzednio płaty sardynek lekko pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, otaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku, po czym wkładamy do bułki pomieszanej z serem (można też alternatywnie popróbować zrobić w tempurze - więcej o sposobie przyrządzania tempury znajdziecie TUTAJ albo w samej mące). Następnie kładziemy na patelnię z dużą ilością mocno rozgrzanego oleju. Smażymy przez około 5 minut (w zależności od wielkości sardynki). Odkładamy na papier, żeby odsączyć tłuszcz, następnie solimy i podajemy na talerzykach posypane pokrojoną natką pietruszki i polane sokiem z limonki lub cytryny.
Smacznego!
#sardynki #sardines #sarde #smazonesardynki #pecorino #serpecorino #tempura #wtempurze #qlisykuchni #kulisykuchni #foodporn #foodphotography #foodfotography #ryby #fish #sklepdorada #starykleparz #krakow #skleprybny
Komentarze
Prześlij komentarz