Pieczone ziemniaczki, brukselka i jajko sadzone

Jak zwykle mamy prostą i smaczną propozycję na danie z wykorzystaniem małych/młodych ziemniaczków, brukselki i jajek. Wystarczy mocno rozgrzany piekarnik, patelnia i oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie albo suszona bazylia, świeży rozmaryn lub tymianek (do wyboru według uznania i własnych smaków). W wersji wegetariańskiej można pominąć boczek, ale jeśli ktoś lubi to smażony boczek to doda on całości smakowitości i chrupkości.


Ziemniaki myjemy i suszymy. Jeśli są duże, kroimy na połówki lub ćwiartki. Brukselkę myjemy, suszymy i mieszamy z ziemniakami. Całość polewamy mocno oliwą, posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi lub suszoną bazylią. Wkładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i pieczemy około 20minut do momentu, aż ziemniaki się zezłocą i będą miękkie. 




Na patelni smażymy plastry boczku a a następnie wbijamy jajka i posypujemy szczypiorkiem. Na talerzach układamy pieczone ziemniaki, brukselkę i kładziemy na nich jajko sadzone. Gotowe!

Można też przygotować sos na bazie śmietany, odrobiny majonezu, czosnku wyciśniętego przez praskę, soli i pieprzu i dodatkowo podać do przygotowanego dania z ziemniaków.

Smacznego!

#ziemniaki #ziemniaczki #brukselka #jajko #jajkosadzone #pieczoneziemniaki #pieczoneziemniaczki #bakedpotatoes #brussels #potatoe #bakedbrussels #friedegg #eggonbacon #qlisykuchni #kulisykuchni #foodphotograhy #foodfotography #foodporn

Komentarze

Popularne posty