Delikatne mięso królika przyprawione szafranem i podane z makaronem papardelle
Królik gości w naszym domu od dawna. Nasza rodzina hodowała króliki i odkąd pamiętamy mięso z królika było zawsze obecne na naszych stołach. Mieliśmy możliwość jeść królika gotowanego, pieczonego, w wersji "na dziko" (o tym jeszcze kiedyś napiszemy), był królik peklowany w słoikach, jedliśmy potrawki z królika a bywając we Włoszech zamawiamy królika w różnych postaciach, żeby spróbować jak inni go przyrządzają. Sami robimy królika pieczonego w winie, duszonego w śmietanie. Jakoś tak utarło się, że podajemy do niego słodkie japońskie wino Choya. Królik stał się nieodzownym elementem naszego jadłospisu, chociażby dlatego, że dlatego, że jego mięso jest dietetyczne, delikatne i smaczne. Dziś mięso królika w szafranie i w białym winie.
Składniki:
- 20 nitek szafranu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sprawiony królik podzielony na części
- 250 ml wytrawnego białego wina
- liść laurowy
- ziarna czarnego pieprzu, sól
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
- 5 gałązek tymianku
Przepis:
Szafran namoczyć w 4 łyżkach gorącej wody. Cebulę obrać,
pokroić w pierścienie, czosnek obrać i drobno posiekać.
Rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, poddusić cebulę i czosnek. Wyjąć i odłożyć na talerzyk.
Wlać na patelnię oliwę i usmażyć (umyte i osuszone mięso z
królika) ze wszystkich stron przez około 10 min. Następnie wyjąć mięso i posolić.
Do tłuszczu pozostałego ze smażenia dolać wino, całość zagotować i zredukować. Dodać
cebulę, czosnek, liść laurowy, ziarna pieprzu, sproszkowaną paprykę oraz szafran
razem z wodą, w której się moczył.
Mięso królika przełożyć do garnka, zalać wywarem i dołożyć gałązki tymianku. Wlać 1 szklankę wody. Garnek przykryć pokrywką i piec w piekarniku około 1 godz. w temp. 200 stopni.
Podawać z makaronem papardelle.
Jeżeli sos jest zbyt rzadki można go zredukować na wolnym ogniu lub zagęścić
mąką.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#królik #pasta #papardelle #szafran #bialewino #winowytrawne #winobialewytrawne #whitewine #rabbit #saffron #foodfotography #foodphotography #foodporn #qlisykuchni #kulisykuchni
Komentarze
Prześlij komentarz