Niesamowicie smakowite, pieczone śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką to taki przewrotny (i to dosłownie) deser, w którym nie ma ciasta na spodzie a tylko pieczone w piekarniku śliwki posypane z wierzchu kruszonką. "Niebo w gębie" jeśli można użyć takiej metafory. Dominujące są tu słodko-kwaśne smaki śliwki węgierki i słodka, chrupiąca kruszonka na powierzchni. Najlepiej delektować się na ciepło, można też podać z gałką lodów waniliowych.


Składniki potrzebne do wykonania deseru:

- 125 g mąki

- 90 g masła

- 80 g cukru pudru

- garść płatków owsianych

- szczypta soli


Mamy tu dwa sposoby połączenia składników:

1. W misce - wszystkie składniki wsypać do miski i rozetrzeć rękami tak by wszystkie składniki się połączyły.

2. Na stolnicy – wszystkie składniki wysypać na stolnicę  i kroić nożem na małe kawałeczki aż masło oblepi się mąką, cukrem i płatkami owsianymi.

Pojemniczki do zapiekania wysmarować mocno masłem. Ułożyć dowolne owoce – (mogą być też mrożone) i posypać kruszonką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika – u  mnie 200 stopni, funkcja pieczenia góra-dół, pieczenie około 40 min lub jak się przyrumieni.

Do naszego deseru użyliśmy śliwek, które dla podkręcenia smaku posypałam zmielonym cynamonem i goździkami a na koniec kruszonką.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#deser #śliwki #sliwkipodkruszonka #plum #plums #kruszonka #qlisykuchni #kulisykuchni #foodfotography #foodphotography #foodporn 


Komentarze

Popularne posty