Niesamowicie smakowite, pieczone śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to taki przewrotny (i to dosłownie) deser, w którym nie ma ciasta na spodzie a tylko pieczone w piekarniku śliwki posypane z wierzchu kruszonką. "Niebo w gębie" jeśli można użyć takiej metafory. Dominujące są tu słodko-kwaśne smaki śliwki węgierki i słodka, chrupiąca kruszonka na powierzchni. Najlepiej delektować się na ciepło, można też podać z gałką lodów waniliowych.
- 125 g mąki
- 90 g masła
- 80 g cukru pudru
- garść płatków owsianych
- szczypta soli
1. W misce - wszystkie składniki wsypać do miski i rozetrzeć rękami tak by wszystkie składniki się połączyły.
2. Na stolnicy – wszystkie składniki wysypać na stolnicę i kroić nożem na małe kawałeczki aż masło oblepi się mąką, cukrem i płatkami owsianymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika – u mnie 200 stopni, funkcja pieczenia góra-dół, pieczenie około 40 min lub jak się przyrumieni.
Do naszego deseru użyliśmy śliwek, które dla podkręcenia smaku posypałam zmielonym cynamonem i goździkami a na koniec kruszonką.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#deser #śliwki #sliwkipodkruszonka #plum #plums #kruszonka #qlisykuchni #kulisykuchni #foodfotography #foodphotography #foodporn
Komentarze
Prześlij komentarz