Schiacciata Toscana czyli pizza bez sera

Czasami jak nam się już znudzi zwykła pizza albo braknie sera mozzarella lub innych składników, robimy zwykłe placki, które smakują równie wybitnie a jeszcze lepiej kiedy dodatkowo zostaną polane oliwą. Świetnie pasują do tego: rozmaryn i gruboziarnista sól, albo zwykła pomidorowa passata pomaziana na cieście. Można teź pociąć przygotowany, surowy  placek na długie wąskie paski i poskręcać (dodatki według uznania). Zrobią się wtedy wyśmienite paluszki. 

Składniki na 4 placki (śr. około 26cm)

- 20 g drożdży

- ½ łyżeczki cukru

- 400 g mąki

- 1 łyżeczka soli

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 250 ml ciepłej wody


Przepis:

Drożdże wymieszać  z 4 łyżkami ciepłej wody, cukrem i 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć i odstawić na ok. 10 min do wyrośnięcia.

Resztę mąki wymieszać z solą, wlać resztę wody, dodać oliwę i rozczyn. Zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 min do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić. Rozwałkować, żeby zrobił się cienki, płaski i okrągły placek. Smarujemy wtedy oliwą, posypujemy rozmarynem i gruboziarnistą solą lub . Wkładamy do piecyka nagrzanego do temperatury 230 stopni, na około 3-4 minut. 

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie 

#pizza #pizzacake #nocheese #foodpotography #foodporn #pizzanocheese #pizzabezsera #cistozrozmarynem #rozmaryn #schiacciata #toscana 

Komentarze

Popularne posty