Schiacciata Toscana czyli pizza bez sera
Czasami jak nam się już znudzi zwykła pizza albo braknie sera mozzarella lub innych składników, robimy zwykłe placki, które smakują równie wybitnie a jeszcze lepiej kiedy dodatkowo zostaną polane oliwą. Świetnie pasują do tego: rozmaryn i gruboziarnista sól, albo zwykła pomidorowa passata pomaziana na cieście. Można teź pociąć przygotowany, surowy placek na długie wąskie paski i poskręcać (dodatki według uznania). Zrobią się wtedy wyśmienite paluszki.
Składniki na 4 placki (śr. około 26cm)
- 20 g drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml ciepłej wody
Drożdże wymieszać z 4 łyżkami ciepłej wody, cukrem i 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć i odstawić na ok. 10 min do wyrośnięcia.
Resztę mąki wymieszać z solą, wlać resztę wody, dodać oliwę i rozczyn. Zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60 min do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić. Rozwałkować, żeby zrobił się cienki, płaski i okrągły placek. Smarujemy wtedy oliwą, posypujemy rozmarynem i gruboziarnistą solą lub . Wkładamy do piecyka nagrzanego do temperatury 230 stopni, na około 3-4 minut.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#pizza #pizzacake #nocheese #foodpotography #foodporn #pizzanocheese #pizzabezsera #cistozrozmarynem #rozmaryn #schiacciata #toscana
Komentarze
Prześlij komentarz