Fotorealcja z warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Michałem Kudukiem - 07.07.2021

Wystartowaliśmy dokładnie o 19:00 zaproszeni do kuchni w Hotelu Kossak w Krakowie. Szef kuchni Michał Kuduk przywitał nas w towarzystwie swojego hiszpańskiego przyjaciela Rubena. Była to druga część urodzinowej niespodzianki, na której Zosia dostała fartuch z wyhaftowanym logo KuLISY Kuchni. Pierwszą część spędziliśmy w Restauracji Cafe Oranżeria w maju na wykwintnej kolacji z widokiem na Wawel. 

Dziś nie będzie przepisów, na razie nie zdradzimy wszystkich sekretów i tajemnych receptur ale będziemy je odtwarzać własnymi sposobami, bo warto! Wszystkie dania były smakowite i oryginalne. 

A tymczasem pokażemy jak to wyglądało od KuLISÓW tym razem w nie naszej kuchni!

Trwa narada wojenna:




...a obserwatorzy zaczęli od hiszpańskich tapas i piwa:


Poniżej smażone na głebokim oleju skórki słoniny:


...w tym czasie kucharze przygotowywali pierwsze specjały kuchni hiszpańskiej według tajnych przepisów.


Trzeba przyznać, że Michał Kuduk wpadł na świetny pomysł, żeby ustawić nam stolik w kuchni, dzięki temu mogliśmy obserwować akcję, robić zdjęcia i jednocześnie słuchać ciekawych opowieści o jedzeniu a także konsumować z apetytem przyrządzone potrawy. 


Jako pierwszą potrawę Zosia, Michał i Ruben przygotowali Salmorejo czyli andaluzyjski chłodnik z pomidorów w towarzystwie jajka, szynki serrano i oliwy.

Kolejno na stół wjechała zapiekanka z ziemniaków zwana Tortilla de patatas

Punktem kulminacyjnym była Paella z owocami morza (małże i krewetki), która przyciągała wzrok paletą kolorów i rozchodzącymi się po kuchni zapachami. Oczywiście proces gotowania z udziałem białego wytrawnego wina! 



Ciekawą propozycją była fasolka z hiszpańską kiełbasą chorrizo zwana Fabada. Taka "fasolka po bretońsku", ale dużo, dużo lżejsza, mniej tłusta i ciekawsza w smaku.


Z kulinarnych eksperymentów Michała mieliśmy szansę spróbować niezwykle delikatnej zupy z kalafiora połączonej z hiszpańskimi akcentami.




...a na koniec gwóźdź programu! Czyli deser Crema Catalana, ale z niezwykłą polewą pomarańczową na bazie soku, likieru Cointreau Orange i startej skórki z pomarańczy. 


Gościliśmy za kulisami kuchni Michała Kuduka w Restauracji Cafe Oranżeria ponad 3 godziny i polecamy takie warsztaty, zwłaszcza tym, którzy lubią kulinarne eksperymenty, lubią pichcić i szukają nowych wyzwań! 


Nam się podobało i smakowało bardzo!

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#qlisykuchni #kulisykuchni #oranżeria #hotelkossak #cafeoranzeria #restauracjaoranzeria #michalkuduk #kraków #krakow #cracow #warsztatykulinarne #cracow #foodfotography #tapas #salmrejo #tortilladepatatas #tortilla #paella #cremecatalana #zupazkalafiora #chorrizo

Komentarze

Popularne posty