Camembert z paprykowym dressingiem
Proste przepisy są najciekawsze i najszybsze a w dodatku najlepiej smakują. Więc dziś minimum wysiłku i maksimum efektów (zarówno wizualnych jak i smakowych). Ser pleśniowy typu Camembert, pokrojony w plasterki, okraszony czterema kolorowymi paprykami smażonymi na oliwie (czerowną, zieloną, żółtą i pomarańczową) oraz prażonymi orzeszkami pini. Na imprezie znika szybciej niż inne przekąski!
Składniki:
- ser pleśniowy camembert lub brie (może być kozi)
- 4 papryki w różnych kolorach (żółta, zielona, pomarańczowa, czerwona)
- 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu lub 3/4 suszonego
- 1/2 łyżeczki tłuczonych nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki tłuczonych nasion kopru włoskiego
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 listek laurowy
- listki rozmarynu do dekoracji
- oliwa z oliwek (4 łyżki)
- garść orzeszków pini
- sól, pieprz
Przepis:
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Ilość papryki jaka będzie potrzebna zależy od ilości sera, który chcemy podać. Paprykę smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodajemy czosnek, rozmaryn, koper, pieprz, kolendrę, tymianek, pieprz, liść laurowy. Dusimy całość około 3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą. Studzimy do temperatury pokojowej. Orzeszki pini prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Ser kroimy w plasterki i układamy na talerzu. Na pokrojony ser nakładamy smażony wystudzony dressing, posypujemy prażonymi orzeszkami i gotowe!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#przystawka #starter #apetizer #serpleśniowy #ser #serek #serkozi #serowczy #papryka #paprykaczerowna #paprykażółta #paprykazielona #paprykapomarańczowa #smażonapapryka #foodphotography #foodporn #foodshare #orzeszki #orzeszkipini #pini
Komentarze
Prześlij komentarz