Camembert z paprykowym dressingiem

Proste przepisy są najciekawsze i najszybsze a w dodatku najlepiej smakują. Więc dziś minimum wysiłku i maksimum efektów (zarówno wizualnych jak i smakowych). Ser pleśniowy typu Camembert, pokrojony w plasterki, okraszony czterema kolorowymi paprykami smażonymi na oliwie (czerowną, zieloną, żółtą i pomarańczową) oraz prażonymi orzeszkami pini. Na imprezie znika szybciej niż inne przekąski! 

Składniki:

- ser pleśniowy camembert lub brie (może być kozi)

- 4 papryki w różnych kolorach (żółta, zielona, pomarańczowa, czerwona)

- 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki 

- 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu lub 3/4 suszonego

- 1/2 łyżeczki tłuczonych nasion kolendry 

- 1/4 łyżeczki tłuczonych nasion kopru włoskiego

- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

- 1 listek laurowy

- listki rozmarynu do dekoracji

- oliwa z oliwek (4 łyżki)

- garść orzeszków pini

- sól, pieprz


Przepis: 

Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Ilość papryki jaka będzie potrzebna zależy od ilości sera, który chcemy podać. Paprykę smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodajemy czosnek, rozmaryn, koper, pieprz, kolendrę, tymianek, pieprz, liść laurowy. Dusimy całość około 3 minuty. Przyprawiamy do smaku solą. Studzimy do temperatury pokojowej. Orzeszki pini prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Ser kroimy w plasterki i układamy na talerzu. Na pokrojony ser nakładamy smażony wystudzony dressing, posypujemy prażonymi orzeszkami i gotowe! 


Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#przystawka #starter #apetizer #serpleśniowy #ser #serek #serkozi #serowczy #papryka #paprykaczerowna #paprykażółta #paprykazielona #paprykapomarańczowa #smażonapapryka #foodphotography #foodporn #foodshare #orzeszki #orzeszkipini #pini 


Komentarze

Popularne posty