Sałatka z truskawkami, szpinakiem, prażonym słonecznikiem i pestkami dyni
Letni wysyp truskawek trwa. Trzeba je wykorzystywać na wszelkie możliwe sposoby. Jednym ze znalezionych kiedyś przepisów jest delikatna sałatka na bazie świeżych truskawek, młodych liści szpinaku oraz prażonych orzechów (tu z braku tych ostatnich postanowiliśmy użyć nasion słonecznika oraz dyni). Z połączenia kluczowych składników wspieranych octem balsamicznym i oliwą powstaje bardzo smaczna i kolorowa sałatka w której dominują słodkie nuty truskawek oraz pikanteria pieprzu uzupełniana słodko-kwaśnym smakiem aceto balsamico. Całości dopełniają chrupkie prażone nasiona.
Składniki:
- 20dag młodych liści szpinaku tzw. baby szpinak
- 15dag słodkich czerwonych truskawek
- 5 dag orzechów włoskich (lub zamiennie innych orzechów, albo jak w naszym przypadku nasion słonecznika i dyni)
- ocet balsamiczny (tu zastosowany ciemny Aceto Balsamico di Modena)
- oliwa z oliwek
- sól, biały pieprz, szczypta cukru
Przepis:
Nasiona lub orzechy uprażyć na suchej patelni. Szpinak umyć i osuszyć, usunąć twarde łodyżki. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, pokroić na ćwiartki, skropić octem basamicznym.
W łyżce octu balsamicznego rozpuścić po szczypcie soli i cukru. Doprawić delikatnie białym pieprzem, dolać pół łyżki oliwy z oliwek i mieszać tak długo, aż powstanie jednolity aksamitny sos.
Nałożyć szpinak na talerz, położyć na nim pokrojone teruskawki, polać sosem, delikatnie wymieszać.Sałatkę posypać prażonymi nasionami.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#salatka #truskawki #szpinak #ocetbalsamiczny #acetobalsamico #starwberry #spinach #nuts #seeds #summersalad #oil #oliwa
Komentarze
Prześlij komentarz