Mocno czekoladowe ciasto z truskawkami

Kusi kolorami, zapachem i smakiem. Jest naprawdę proste do zrobienia i szybko się je wykonuje. Tym samym nie wymaga specjalnego kunsztu kulinarnego a efekty zaskakują. U nas zrobione w trakcie zawieruchy między grillowaniem, sprzątaniem samochodu a obieraniem kwiatów bzu do nalewki.Spróbujcie. Warto! 

Składniki do ciasta:

30 - 40 dojrzałych truskawek

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego imbiru

2 łyżki gorzkiego kakao

duża szczypta soli

80 g masła

100 g gorzkiej czekolady

3 jajka

220 g cukru trzcinowego

80 ml maślanki

Przepis:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, imbir, kakao i sól. Masło z czekoladą roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy czekoladę i maślankę, ponownie miksujemy. Dodajemy suche składniki i mieszamy. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy ok 20 cm wlewamy ½ ciasta, kładziemy ½  przerojonych na pół truskawek i zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe truskawki. Pieczemy około 50 min w temperaturze 200 stopni.

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#ciasto #ciastoztruskawkami #czekoladoweciasto #brownie #strawberry 


Komentarze

Popularne posty