Mocno czekoladowe ciasto z truskawkami
Kusi kolorami, zapachem i smakiem. Jest naprawdę proste do zrobienia i szybko się je wykonuje. Tym samym nie wymaga specjalnego kunsztu kulinarnego a efekty zaskakują. U nas zrobione w trakcie zawieruchy między grillowaniem, sprzątaniem samochodu a obieraniem kwiatów bzu do nalewki.Spróbujcie. Warto!
Składniki do ciasta:
• 30 - 40 dojrzałych truskawek
• 300 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 2 łyżki gorzkiego kakao
• duża szczypta soli
• 80 g masła
• 100 g gorzkiej czekolady
• 3 jajka
• 220 g cukru trzcinowego
• 80 ml maślanki
Przepis:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, imbir, kakao i sól. Masło z czekoladą roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem, wlewamy czekoladę i maślankę, ponownie miksujemy. Dodajemy suche składniki i mieszamy. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy ok 20 cm wlewamy ½ ciasta, kładziemy ½ przerojonych na pół truskawek i zalewamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pozostałe truskawki. Pieczemy około 50 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#ciasto #ciastoztruskawkami #czekoladoweciasto #brownie #strawberry
Komentarze
Prześlij komentarz