Zupa krem z marchewki, imbiru i pomarańczy z dodatkiem tymianku

Niezwykła zupa. Zupa krem. Zaskakuje smakami na pograniczu słodkiego smaku z marchewek i delikatnej kwasowości jakie powstają po dodaniu pomarańczy. Oryginalnie w przepisie soku z wyciśniętych pomarańczy nie było, ale nasz Masterchef postanowił poeksperymentować i na koniec dolał do wywaru 250ml soku z pomarańczy! Zupa podana na gorąco idealnie pasuje na chłodne dni, ale kiedy wystygnie jest równie wykwintna. 

Składniki:

- 12 łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego)
- 6-8 dużych marchewek, pokrojonych na duze kawałki
- 3 łyżki oliwy
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 gałązki selera naciowego, pokrojone
- 1 kawałek imbiru o długości 3 cm, obrany i starty
- listki z 3 gałązek świeżego tymianku, dodatkowe gałązki do przybrania
- 1l bulionu warzywnego i szklanka soku z pomarańczy
- śmietana i grzanki z pieczywa do podania


Włącz termoobieg i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia. Do miski włóż marchewkę, wsyp nasiona fenkułu, wlej 2 łyżki oliwy, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, żeby marchewka była dokładnie pokryta oliwą.Przełóż zawartość miski na przygotowane blachy i rozprowadź, tak żeby powstały równe, cienkie warstwy. Piecz 30-40 minut lub do czasu, aż marchewka zmięknie i zacznie się karmelizować, następnie wyjmij blachy i odstaw je na później.


Rozgrzej pozostałą oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Wsyp cebulę oraz czosnek i mieszając, smaż 3-4 minuty lub do chwili, gdy cebula będzie miękka. Dodaj seler naciowy i smaż jeszcze 3-4 minuty (powinien zmięknąć). Dodaj imbir, listki tymianku, bulion warzywny oraz pieczone marchewki, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika do minimum i mieszając od czasu do czasu, gotuj 25–30 minut, aż zupa zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika i ręcznym blenderem utrzyj jego zawartość na gładką masę.

Przelej zupę do misek, nałóż porcje śmietany, przybierz gałązkami tymianku i posyp pieprzem. Podawaj z grzankami lub pieczywem z nasionami lub orzechami.


Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#zupakrem #zupakremzmarchewki #marchew #marchewki #pomarańcze #tymianek #imbir

Komentarze

Popularne posty