Sałatka z kaszą perłową, brokułami i kurczakiem w harrisie

Jest wyśmienita smakowo, lekko pikantana, odpowiednio chrupka dzięki migdałom i skarmelizowanym kawałkom kurczaka, rześka z powodu cytryny i kolorowa z powodu brokuła, papryki i rukoli. Cieszy oczy i usta. Niemniej trzeba się przy niej sporo namachać rękami i narobić kroków, żeby wszystko zsynchronizować w czasie i przygotować z wyprzedzeniem każdą część. 

Kasza jęczmienna perłowa nadaje potrawom smakowitą orzechową nutę. Stanowi też świetną alternatywę dla ryżu, można zrobić bezglutenową wersję dania, wystarczy, że zamiast kaszy perłowej użyjesz kaszy quinoa (komosy ryżowej). Ostra pasta harissa jest specjalnością kuchni tunezyjskiej i libijskiej. Robi się ją z papryki chili, czosnku i ziół. Można zastosować pastę albo przyprawę.



SKŁADNIKI:
- 200 gramowy filet z piersi kurczaka pokrojony w drobną kostkę
- 1/4 szklanki (20 g) płatków migdałowych 
- 1 szklanka (200 g) kaszy jęczmiennej perłowej
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy, dodatkowo oliwa będzie potrzebna do smarowania cukini
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 brokuł, podzielony na małe różyczki
- 1 cukinia, przycięta i pokrojona wzdłuż w półcentymetrowe paski
- 3 cebulki dymki, przycięte i pokrojone w cienkie plasterki (razem z zieloną częścią)
- 1 zielona/pomarańczowa/czerwona papryka, oczyszczona z gniazda nasiennego i pokrojona w małą kostkę
- 1 duża garść liści rukoli, drobno posiekanych

MARYNATA DO KURCZAKA:
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka pasty harissa
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj trzepaczką w misce. Włóż piersi kurczaka do płytkiego naczynia, zalej je marynatą (mięso musi być całkowicie w niej zanurzone) i wstaw do lodówki na 30 minut do 1 godziny. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i włącz termoobieg.



MIGDAŁY:
Płatki migdałowe należy piec w piekarniku lub prażyć na suchej patelni do uzyskania złotego kolor. 

KASZA:
W międzyczasie wsyp kaszę perłową do garnka i zalej 3 szklankami (750 ml) zimnej delikatnie posolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu 35 minut. Następnie odsącz kaszę, spłucz zimną wodą i przełóż do miski, żeby nieco przestygła. 

Do małej miski wlej sok z cytryny i oliwę, dodaj odrobinę czarnego pieprzu, wymieszaj trzepaczką, następnie zalej kaszę dressingiem, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.

BROKUŁ:
W rondlu z wrzącą wodą gotuj na małym ogniu różyczki brokułu przez 2-3 minuty, następnie odsącz je i natychmiast zanurz w bardzo zimnej wodzie. Mała porada(!), żeby brokuł był zielony dolej do wody sok z cytryny. Najlepiej gotować go na parze. 
Po odsączeniu, odstaw na później.

CUKINIA:
Posmaruj każdy plaster cukinii niewielką ilością oliwy. Rozgrzej zwykłą patelnię lub patelnię do grillowania i smaż cukinię z obu stron do czasu, gdy nabierze jasnej, złocistobrązowej barwy. Odstaw do wystygnięcia a następnie pokrój w cienkie paski.

KURCZAK:
Rozgrzej dużą patelnię ustawioną na średnim ogniu i smaż na niej kurczaka wraz z marynatą przez 10-12 minut lub do czasu, gdy kurczak się skarmelizuje na brzegach, w środku będzie miękki, a marynata zacznie bulgotać. Wówczas odstaw mięso z sosem na 5 minut pod przykryciem, a następnie każdy pasek mięsa pokrój w bardzo cienkie plasterki. 

W dużej misce umieść kurczaka, migdały, kaszę perłową, cebulę dymkę, paprykę oraz rukolę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Sałatka jest gotowa do podania.


Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Przepis zaczęrpnięty z książki "WHAT KATIE ATE" Katie Quinn Davies 

#sałatka #salatka #kurczak #harrisa #migdały #brokuły #kasza #kaszaperłowa #komosa #komosaryżowa 

Komentarze

Popularne posty