Sałatka z fenkułem i pomarańczami

Idealne rozwiązanie na upał. Potrawa bogata w witaminę C. Fenkuł zawiera sporo oleju lotnego, który nadaje mu bardzo charakterystyczny anyżowy aromat. Tym samym smak kopru włoskieg oraz pomarańczy jest niezwykle orzeźwiający. 


W zasadzie potrawa jest prosta i łatwa do zrobienia, gdyby nie proces filetowania pomarańczy, który zabiera sporo czasu. Nie jest to jakaś sztuka tajemna, ale wymaga cierpliwości i staranności. Dzięki temu otrzymujemy ładne i smaczne kawałki pomarańczy, bez pestek, błonek i zbędnych elementów. 

Składniki:

- Koper włoski zwany też fenkułem – 1 szt.

- Pomarańcze bez pestek- 4 duże szt.

- Cebula cukrowa – 1 szt.

- Natka pietruszki – pęczek 

- Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki

- Papryczka chili świeża  – 1 mała sztuka lub do smaku

- Czarne oliwki - pokrojone w talarki

- Uprażone pestki słonecznika, nasiona dyni lub dowolne inne orzechy


Pomarańcze obieramy ze skórki. Odcinamy górę i dół a następnie ostrym nożem odcinamy skórkę tuż przy miąższu. Wycinamy filety. Z połowy jednego z owoców wyciskamy sok, mieszamy z 2 łyżkami oliwy w oliwek. Kawałki pomarańczy układamy na talerzu. Cebulę oraz fenkuł kroimy w cienkie półtalarki lub talarki i układamy na pomarańczach. Papryczkę chili w cieniutkie plasterki. Dokładamy pokrojeone oliwki, prażone nasiona i polewamy wszystko oliwą zmieszaną z pozostawionym sokiem. Całość posypujemy natką pietruszki.

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

#salatka #sałatka #fenkuł #fenkul #koperwłoski #słonecznik


Komentarze

Popularne posty