Idealne rozwiązanie na upał. Potrawa bogata w witaminę C. Fenkuł zawiera sporo oleju lotnego, który nadaje mu bardzo charakterystyczny anyżowy aromat. Tym samym smak kopru włoskieg oraz pomarańczy jest niezwykle orzeźwiający.
W zasadzie potrawa jest prosta i łatwa do zrobienia, gdyby nie proces filetowania pomarańczy, który zabiera sporo czasu. Nie jest to jakaś sztuka tajemna, ale wymaga cierpliwości i staranności. Dzięki temu otrzymujemy ładne i smaczne kawałki pomarańczy, bez pestek, błonek i zbędnych elementów.
Składniki:
- Koper włoski zwany też fenkułem – 1 szt.
- Pomarańcze bez pestek- 4 duże szt.
- Cebula cukrowa – 1 szt.
- Natka pietruszki – pęczek
- Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
- Papryczka chili świeża – 1 mała sztuka lub do smaku
- Czarne oliwki - pokrojone w talarki
- Uprażone pestki słonecznika, nasiona dyni lub dowolne inne orzechy
Pomarańcze obieramy ze skórki. Odcinamy górę i dół a następnie ostrym nożem odcinamy skórkę tuż przy miąższu. Wycinamy filety. Z połowy jednego z owoców wyciskamy sok, mieszamy z 2 łyżkami oliwy w oliwek. Kawałki pomarańczy układamy na talerzu. Cebulę oraz fenkuł kroimy w cienkie półtalarki lub talarki i układamy na pomarańczach. Papryczkę chili w cieniutkie plasterki. Dokładamy pokrojeone oliwki, prażone nasiona i polewamy wszystko oliwą zmieszaną z pozostawionym sokiem. Całość posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#salatka #sałatka #fenkuł #fenkul #koperwłoski #słonecznik
Komentarze
Prześlij komentarz