Młoda kapusta z koperkiem
Sezon na młodą kapustę rozpoczęty! Wyśmienita, delikatna i cudowna w smaku. Nieskomplikowana receptura a niesie ze sobą tyle doznań smakowych. Wszystko w tym przepisie jest młode i świeże! Dużo koperku to podstawa, ale tym razem zaeksperymentowaliśmy z młodym czosnkiem (w postaci natki).
Składniki:
- 2-3 główki młodej kapusty
- 2 wiązki koperku
- młoda cebula dymka
- młody czosnek
- śmietana
- sól, pieprz
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, kroimy koperek, cebulę, czosnek wrzucamy do gotującej się kapusty. Można dolać trochę wody, żeby się nie przypaliło na początku. Przykrywamy przykrywką i dusimy do momentu, aż kapusta zmięknie. Szczypta kwasku cytrynowego doda całości lekkiej kwasowości (można zastosować sok z cytryny). Solimy, pieprzymy do smaku a na koniec dokładamy śmietanę i mieszamy całość.
Można jeść na ciepło jako dodatek do dania głównego, idealnie pasuje do kotletów, ziemniaków czy jajka sadzonego, można wsuwać na zimno na chlebie, wyśmienicie smakuje sama, bez dodatków. Kapuściane niebo w gębie!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#kapusta #młodakapusta #mlodakapusta #cabbage #cole #wiosna #spring #nowalijki #czosnek #cebulka #green #gotowanakapusta
Komentarze
Prześlij komentarz