Kotleciki jagnięce
Kotleciki jagnięce albo inaczej jagnięce organki to soczyste i delikatne mięso nie wymagające skomplikowanej obróbki. Wystarczy pociąć na małe kawałki, a następnie ostrym nożem oskrobać mięso z wystających kości, żeby się dobrze prezentowało na talerzu.
Można je zrobić w najprostszej wersji czyli położyć na gorącą patelnię i smażyć po 1 minucie z każdej strony.
Można też wcześniej odpowiednio przygotować, wrzucić do miski i macerować kilka godzin w oliwie z dodatkiem czosnku, rozmarynu i cienko pokrojonych skórek z cytryny. Następnie wszystko posolić i popieprzyć. Sporo zyskują na smaku dzięki tej "kąpieli".
Zrobiliśmy dwie wersje. Jedne podane zostały z puree z batatów, drugie na pieczonych ziemniaczkach z przepiórczymi sadzonymi jajkami. O ziemniaczkach i jajkach pisaliśmy już wcześniej tutaj.
Macerowanie w oliwie z dodatkami:
Oczyszczone, "wykąpane" to hop na grillową patelnię:
Wersja druga była z dodatkiem puree z batatów. Samo puree robi się banalnie prosto. Po ugotowaniu batatów dodajemy łyżkę masła i ścieramy trochę gałki muszkatałowej. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, a następnie przerzucamy wszystko do blendera, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Przed samym podaniem należy puree podgrzać. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy pokrojoną natką pietruszki albo kolendrą.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#kotlecikijagniece #kotleciki #organki #organkijagniece #jagniecina #puree #bataty #qlisykuchni #kulisykuchni #jajkaprzepiorcze #jajka #jajkasadzone #pieczoneziemniaki #ziemniaki #ziemniaczki
Komentarze
Prześlij komentarz