Guacamole czyli meksykańskie smaki
Guacamole ma swój urok i specyficzny charakter, głównie za sprawą kompozycji ostrych i dominujących smaków takich jak kolendra, czosnek, lemonka czy ostre papryczki. Tu każdy składnik walczy o prymat pierwszeństwa i chce być lepszy niż pozostałe, a w sumie dają oryginalną, rześką i pikantną kompozycję. Pasuje świetnie na imprezy, na przekąski, do kanapek, na rano, na wieczór... jawi się nam potrawa prawie idealna!
Przygotowanie jest banalnie proste i w zasadzie polega na krojeniu wszystkiego w drobną kosteczkę, a następnie wymieszaniu całośi w jednolitą masę, niekoniecznie musi być spójna. Ważne, żeby awokado skropić cytryną, wtedy szybko nie zmieni koloru. Najlepiej podawać i jeść od razu po przygotowaniu, bowiem po jakimś czasie robi się coraz ciemniejsze. Nie traci smaku, ale zmienia kolor.
Składniki:
- 1-2 miękkich awokado
- 1/2 cebuli (może być czerwona, dymka, biała)
- 2 ząbki czosnku
- limonka lub cytryna (do pokropienia awokado)
- pęczek kolendry
- ostra papryczka (stopień ostrości zależy od indywidualnych preferencji)
- sól, pieprz
Idealnie pasuje na chrupkiej grzance, kanapce lub jako dodatek do innych potraw.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
#awokado #avocado #meksyk #mexico #pasta #kolendra #lemonka #guacamole
Komentarze
Prześlij komentarz