Tagiatelle w sosie pieczarkowym

Tagiatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami. 

I właśnie dziś potrawa na bazie takiego makaronu z sosem pieczarkowym. Prosto, smacznie i nie potrzeba żadnych specjalnych zdolności kulinarnych. Składniki są ogólnie dostępne.

Jedyne o czym trzeba pamiętać to:

- ugotować makaron aldente (czyli 1 min mniej niż sugerują na opakowaniu)

- zostawić sobie trochę wody po gotowaniu makaronu jeśli sos nam zrobi się zbyt gęsty

- ugotowany makaron dodajemy na patelnię do sosu, a nie odwrotnie

- podajemy w głębokich miskach

W zasadzie składniki są cztery: makaron, śmietana, musztarda francuska, cebula, ale dla dodatkowego smaku warto dodać pokrojoną pietruszkę. Z dodatków oliwa, sól, pieprz. 


O samym przygotowaniu nie ma co dużo pisać. Ot, pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę do momentu zezłocenia, pieczarki pokrojone w plasterki smażymy aż woda wyparuje, dodajemy śmietanę oraz 1-2 łyżeczek musztardy (kto jak woli i komu jak smakuje). Jeśli sosu będzie za mało można dodać trochę wody z gotowanego makaronu. Wszystko dokładnie wymieszać na patelni a następnie dołożyć makaron, posypać pietrzuszką, można całość popruszyć startym parmezanem. 


Gotowe! Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

#tagiatelle #sospieczarkowy #pieczarki #włoskie #sosgrzybowy #makaron #musztarda #qlisykuchni #kulisykuchni





Komentarze

Popularne posty