Krewetki z chilli i czosnkiem

Eksplorując po raz kolejny zasoby Starego Kleparza, kramów, budek i sklepików trafiliśmy na krewetki szare. Nie mają one prawie wcale zapachu, ale szybko sie psują, więc po pierwsze trzeba trafić na świeże, a po drugie należy szybko działać. 


Składniki/surowce:

- 10-12 surowych, świeżych krewetek szarych 

- 2 czerwone papryczki chilli 

- 4 ząbki czosnku

- 4cm imbiru 

- sok z jednej limonki

- 1 pęczek kolendry

- oliwa z oliwek lub olej kokosowy

- sól, pieprz 


Krewetki naciąć wzdłóż grzbietu i usunąć ciemną żyłkę, Opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Papryczki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać i pokroić w cienkie słupki.


Na rozgrzanym oleju lekko podsmażyć czosnek, cebulę i imbir. Dodać chilli i krewetki. Całość skropić sokiem wyciśniętym z jednej limonki. Podawać prosto z patelni. 


My wybraliśmy opcję na grzance, ale można przetestować z makaronem. 


Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Smacznego!

#krewetki #krewetka #chilli 

Komentarze

Popularne posty