Krewetki z chilli i czosnkiem
Eksplorując po raz kolejny zasoby Starego Kleparza, kramów, budek i sklepików trafiliśmy na krewetki szare. Nie mają one prawie wcale zapachu, ale szybko sie psują, więc po pierwsze trzeba trafić na świeże, a po drugie należy szybko działać.
Składniki/surowce:
- 10-12 surowych, świeżych krewetek szarych
- 2 czerwone papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- 4cm imbiru
- sok z jednej limonki
- 1 pęczek kolendry
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy
- sól, pieprz
Krewetki naciąć wzdłóż grzbietu i usunąć ciemną żyłkę, Opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Papryczki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać i pokroić w cienkie słupki.
My wybraliśmy opcję na grzance, ale można przetestować z makaronem.
Znajdziecie
nas też na Facebooku oraz Instagramie.
Smacznego!
#krewetki #krewetka #chilli
Komentarze
Prześlij komentarz