Kasza bulgur z ziołami i suszonymi pomidorami

Chrupiąca tekstura prażonych nasion dyni i migdałów doskonale kontrastuje tu z miękkością kaszy. Orzeźwiająca kompozycja mięty i bazylii równoważy słodycz pomidorów. Oliwa łączy skłądniki w jedną całość. Można tej sałatce nadać nieco pikanterii i słonych smaków odpowiednio doprawiając. A wszystko robi się niemalże samo i zastraszająco prosto! Masterchef wskazał tylko kierunek. Zaznaczył stronę i kazał sobie radzić. 



Kasza bulgur zalana wrzątkiem i zostawiona na godzinę pod przykrywką zrobi się praktycznie sama. Trzeba tylko pokroić cienko miętę oraz bazylię wrzucić na chwilę nasiona na patelnię. 

Następnie wszystko połączyć, wymieszać, posypać pestkami dyni i migdałami, dołożyć pomidory, lekko skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem do smaku i GOTOWE! 




Składniki:

- 10-12 kawałków suszonych pomidorów w zalewie z oliwy

- 1 szklanka kaszy bulgur (2 szklanki gotującej wody) - może być też alternatywnie komosa ryżowa, albo kasza quinoa

- 1/2 szklanki pestek z dyni (70g)

- 1/2 szklanki płatków migdałowych (40g)

- 1 garść mięty, drobno posiekanej

- 1 garść bazylii, drobno posiekanej

- sól, pieprz, oliwa z oliwek


Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Smacznego!

#kasza #bulgur #quinoa #komosa #salatka


Komentarze

Popularne posty