Cekodok - małe i pyszne pączki bananowe
Nie samymi wytrawnymi potrwami człowiek żyje! Pewnie gdyby nie pandemia to takie cacuszka dane byłoby nam robić pod osobistym nadzorem profesjonalnych kucharzy. Nie ma co jednak narzekać. Kucharzenie on-line też wyszło, co znaczy, że każdy sobie poradzi, a warto!
Składniki na 2 porcje:
● 2 dojrzałe banany
● 1 łyżeczka brązowego cukru
● 2 łyżki mąki pszennej
● 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
● 1 jajko
● ½ łyżeczki proszku do pieczenia
● 200 ml oleju do głębokiego smażenia
1. Obierz i ugnieć banany.
2. Dokładnie wymieszaj z cukrem i mąką.
3. Podgrzewaj olej na średnim ogniu, do czasu aż powierzchnia oleju wskaże, że jest gorący.
4. Łyżką nakładaj porcje ciasta do smażenia.
5. Smaż bananowe ciasteczka do momentu aż będą miały złoty kolor.
6. Po usmażeniu odcedź ciasteczka łyżką cedzakową i przełóż na ręcznik papierowy by
wchłonął nadmiar tłuszczu.
7. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz